Coton de Tuléar Club

PÄLSVÅRD

Smutsig Coton de Tuléar

Pälsvård! 

Oavsett om du har din Coton de Tulear långhårig eller väljer att klippa den, är den beroende av pälsvård hela sitt liv. Därför är det viktigt att du redan när du kommer hem med din valp försöker göra pälsvården till en positiv och trevlig upplevelse.

Hur man enklast och bäst sköter hundens päls råder det många olika meningar om.

Det finns en uppsjö av olika schampon, balsam, inpackningar, utredningssprejer m.m. samt mängder med kammar, borstar, kardor osv. i olika prisklasser. 
Så du får helt enkelt försöka leta sig fram till det som passar just dig och din hund.

Men det är bra att börja med en grovtandad kam, en glesare kam, en tät kam samt en borste med metallpiggar. 
Om du väljer att ha din hund långhårig kräver det att du sköter om pälsen regelbundet dvs. reder ut tovor vid behov, kammar den några gånger i veckan och tvättar den med några veckors mellanrum.

Eftersom Coton de Tulearer inte har regelbundna fällperioder som många andra hundraser har är det viktigt att du regelbundet kammar igenom pälsen för att hunden ska slippa att pälsen tovar sig.
Börja med att hitta en plats där du kan sköta om hunden. Det är bra om du har tillgång till ett stadigt bord som har en bra matta som din hund kan stå på och att du sitter på en stol så du lätt kan komma åt överallt på hunden. 

Förslagsvis är det bra att börja framifrån med en grovtandad kam eller borste med piggar och kamma/borsta igenom pälsen. Börja med att ta ett parti päls åt gången som du kammar igenom och arbeta dig sedan igenom pälsen lager för lager tills den är genom kammad. När du har borstat hela pälsen med en grovtandad kam, är det dags att göra samma sak med den tätare kammen. Om du kammar, är det bra om du tar en borste som du borstar igenom pälsen med för att på så sätt få bort allt löst hår som annars sitter kvar och gör att det lätt blir tovor.

På benen börjar du också nerifrån och arbetar dig upp på samma sätt som du har gjort med resten av hunden.

Ta för vana att varje dag kontrollera hundens ögon och ta bort eventuell smuts som finns i ögonvrån. När du kammar ansiktet är det enklast att du använder dig av en kam som är lite mindre och tätare, än de kammar som du använder till resten av kroppen.

Eftersom rasen har hängande öron är det nödvändigt att regelbundet ta bort de hår som växer i öronen för att på så sätt förhindra att det kan bildas svamp eller öroninflammation. Enklast är att använda sig av sina fingrar eller en peang som finns att köpa t.ex. på apoteket. 
Pälsen mellan trampdynorna bör klippas regelbundet för att förhindra att det bildas svamp och tovor. Du kan också klippa pälsen runt tassarna så den inte drar till sig väta och smuts.

Redan från det att hunden är en liten valp underlättar det om du vänjer din hund vid att ligga på rygg så att du även kan komma åt att kamma på magen. Vissa föredrar även att kamma igenom hela hunden då den ligger ner. Man kan variera.

Hur ofta man ska tvätta sin hund är svårt att säga då det bland annat beror på var man bor och var man går sina dagliga promenader. Men för de allra flesta är det lagom att göra det var annan till var fjärde vecka. Har du promenerat i vått och smutsigt väder är det bra att duscha av pälsen på tassarna samt under magen. Är det vinter och det har fastnat snö i pälsen – skölj bort snön med ljummet vatten, torka och föna torrt.

Nar du badar din hund, håll till på en plats där hunden står säkert och tryggt och du har en bra arbetsställning. Börja med att duscha hunden i ljummet vatten och när det är gjort så tillsätter du en lagom mängd schampo som du arbetar in i hundens päls. När du är färdig med det så sköljer du. Gör sedan samma sak igen och krama sedan ut allt vatten ur pälsen innan du tillsätter balsamet som du låter sitta i några minuter. Skölj sedan ordentligt. Avsluta sedan med att torka hunden torr med hjälp av handdukar innan du använder en hårtork för att få pälsen helt torr. Föna pälsen torr samtidigt som du borstar den, alternativt borsta efter du torkat den.

En viktig tumregel – bada aldrig en tovig Coton de Tuléar – var noga med att reda ut eventuella tovor innan du badar din hund.

LYCKA TILL!

Ren Coton de Tuléar


 

GOOGLE TRANSLATE

Fotoalbum

DELA PÅ FB!