Coton de Tuléar Club

RASHISTORIK

Coton De Tuléar kommer från Madagaskar, en ö som ligger utanför Afrika i Indiska oceanen. Redan på 1500-talet nämns dom små vita hundar som reste med handelsskeppen.
Resorna var oftast långa och tråkiga, därför hade man med sig dessa hundar som roade sjömännen och dom damer som var ombord på skeppen.
Det fanns ett annat syfte för dom små hundarna också, dom tjänade som rått-jägare. Under en våldsam storm förliste ett fartyg vid Madagaskars kust, där dom små vita hundarna lyckades simma iland på ön.Dessa hundar blev vildhundar, som tillsammans med hundarna som levde på ön lärde sig att överleva och överlista sina fiender.
Blandningen på raserna blev till slut Coton De Tuléar. Det dröjde inte länge förrän infödingarna på Madagaskar fick upp ögonen för den lilla vita hunden.
Där den hade i uppgift att vara vall-, vakt-, och gårdshund. Den vallade boskap utefter flodbankerna till vadställen där boskapen i lugn och ro kunde vada över.
Historien säger att Cotonen sprang tillbaka efter flodbanken och utförde 360-graders hopp för att locka till sig Krokodilernas intresse för att därefter springa tillbaka till boskapen och tryggt föra över dom till andra sidan. Hundarna användes sen som gåvor till Kungen och adliga på ön, hunden blev snabbt kungens favorit hund och under många år fick bara adliga äga en Coton De Tuléar.
Sedermera blev ju Madagaskar en Fransk koloni och Fransmännen kunde inte heller undgå att förälska sig i rasen. Cotonen blev uppfödd som husdjur och så sent som 1971 blev den erkänd av FCI.
De första Cotonerna kom till Sverige från Holland och Belgien.
Rasens ursprungs temprament är väl bevarat och den är mycket tillgiven sin familj. De viktigaste dragen av en typisk Coton är dess glada, tjusande, optimistiska, outtröttliga och alltid positiva karaktär. Den kommer bra överens med större hundar, därför att den vet inte att den är en liten hund till växten.
Den mjuka bomuls pälsen är en Cotons stolthet.

Jämfört med andra långhåriga raser är den lättskött. Regelbunden skötsel är ett måste om den skall behålla sin fräschör. Cotonen är en hund med starka ben och muskulös kropp. Korskonstruktionen på Cotonen är unik inom hundvärldens alla raser.
Genom sitt sluttande kors får den något underställda bakbens rörelses som gör att den kan hoppa från stillasittande rakt upp i luften, samt vända 360-grader under sin luftfärd. Trots att Cotonen är liten till växten är den din bästa tränings kamrat.Efter en lång träningsrunda orkar den till och med att brottas hemma på gården.
Å andra sidan tar den inte illa upp om ägaren inte är någon joggare bara den får vara med i alla hemsysslor. Coton De Tuléar vill absolut vara med och ta del i allt, med en Coton vid din sida är du alltid i gott sällskap.

 

Idag 1
Denna månad 7
213175 |